Tuesday, May 21st

Last update04:28:24 AM GMT

“Ko je bila Vera Šnajder?”

U okviru eTwinning projekta „Famous female mathematicians 2“ na kojem radi  eTwinning tim naše škole, zajedno sa još 27 škola iz regiona,  u prostorijama naše škole 21.februara 2019.godine, održana je radionica pod nazivom „Ko je bila Vera Šnajder?“.

Radionici su, pored učenika naše škole,  prisustvovali učenici i profesorice Gimnazije Visoko,  Srednje ekonomske škole, Srednje zubotehničke škole, Bošnjačke gimnazije i OŠ”Pofalići”.

Gost predavač na radionici bila je akademik prof. dr. matematičkih nauka Mirjana Vuković,  koja je prisutnim održala predavanje o životu i radu profesorice  Vere Šnajder. 

Vera Šnajder  je rođena prije 115 godina. U Comptes Rendus des Sciences de l’Academie des Sciences objavljen je njen  naučni rad iz Matematike, koji predstavlja prvi naučni rad, koji je objavio autor iz Bosne i Hercegovine. Iako joj je ponuđeno da radi za Ministarstvo zrakoplovstva Francuske, ona je ostala u Bosni i Hercegovini i svoj život posvetila radu sa mladima. U  historiju je ušla kao prva žena dekan jednog od bosanskohercegovačkih fakulteta, ali i kao prva žena dekan u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon predavanja svi učenici su bili podijeljeni u grupe, gdje su rješavajući zadatke  dešifrovali poruku. Najuspješnija  grupa je dobila  diplome. Nakon završetka radionice, svi prisutni su pogledali izložbu stripova. Stripove su pravili saradnici u projektu, upotrebom raznih web alata.

Više fotografija 

You are here